A csaladi titok - avagy, hogyan huzta le Westminster a skotokat billiokra az elmult 40 evben

A 70-es evekben, amikor a skot onrendelkezese beteljesult, a skot politikai elit egy resze felhaborodott amiert westminster technikailag csontra rabolta az orszagot az eszaki tengeri olajmezok utan jaro bevetel eltitkolasaval. A skot olaj evtizedekig a legforrobb kerdes maradt a ket tabor ( kesobb parlament) kozott es szignifikans kerdes most is, nehany nappal a valasztasok elott. Elofordulhat az, hogy az angolok hazudtak? Hogy mocskos modszerekkel titkoloztak az olajmezokkel kapcsolatban? Ugyan mar! Ez lehetetlen! Az angolok ilyet soha nem tennenek hiszen maga David Cameron hivta a skotokat testvereknek, baratkonak, szomszedoknak az elmult nehany nappal ezelott, marpedig a baratok, testverek, szomszedok sosem hazudnanak, titkoloznanak! Sosem nyereszkednenek a barataik, testvereik, szomszedaik karara! Igaz?!

1974-ben az angol kormany (nem a parlament, az ket kulon dolog! ) egy tanulmanyt kapott kezhez amit egy, a neve ellenere angol uriember, Gavin McCrone jegyzett. Ezt a tanulmanyt - koszonhetoen annak, hogy mostanra feloldottak a 30 eves titkositast felette - te is elolvashatod itt

Advertisement

Azok szamara, akik szeretnek politikai velemenyt alkotni mindenrol de ezt ugy teszik, hogy 3 sornal tobbet nem hajlandoak elolvasni - kiemelek nehany momentumot a dokumentumbol.

A 4. oldal aljaig McCorne azt elemzi, hogy mihez kezdene egy fuggetlen skocia ( az olajbol szarmazo bevetel nelkul ) ahogy az 1970-ben volt. Majd a 4 oldal utan atter arra, hogy mihez kezdene skocia akkor, ha a skot parlament diszponalna az olajbol szarmazo bevetelek felett.

What is quite clear is

that the balance of payments gain from North Sea oil would easily swamp the

existing deficit whatever its size and transform Scotland into a country with a

substantial and chronic surplus.

Azoknak akik nem ertenek - annyi lenne a gumpa, hogy nem tudnanak vele mit csinalni! Ez is problema! Nyilvan egy gazdasaban kezdeni kell valamit a tul sok penzel, mert annak olyan inflacios hatasa van, hogy azt elviselni nem lehet.

Advertisement

Az SNP es akkor meg tobb skot politikus velemenye az volt, hogy ez a penz skocianak jar es majd skocia kezeli - csakhogy! Ok nem kaptak meg ezt a jelentest hivatalosan hanem felso korokbol szivarogtattak nekik reszleteket belole - foleg az elso 4 oldalt, de nem a 4 oldal utan kovetkezo pozitiv jelentest. Az angol kormany akkor ugy dontott, hogy jobb ha a jelentes titokban marad, es szepen titkositottak is azt vagy 30 evre.

A skotok 30 even keresztul ereztek, tudtak, hogy a hozzajuk visszacsopogtetett penz csupan toredeke annak amit nekik jarna. Hiaba hivatkoztak arra, meg a 1998-as devolution utan is, hogy a londoni kormany 30 eve tapsolja el a beveteleket amig a skot szakertok mar az elejen azt javasoltak, hogy az olajbol valo beveteleket egy kulon, befektetesi alap kezelje ( ez az opcio kiolvashato a fent linkelt jelentes 2. oldalarol ) - megsem ez tortent.

Advertisement

What's done is done. Amit mar elkoltottunk abbol lett toronyora lancal meg hiszterikusan, segguket a foldhoz vero politikusok akiknek nem felel meg, hogy nem lehet Lazar Jarni meg lmp-s politikuskent a csaladunkat uztaztatni meg szep lakasba koltoztetni. Lett belole, nyilvan egy massziv eletminoseg noveles amibol london mindent, kozep anglia sokat, eszak anglia keveset es a skotok keveset, joval kevesebbet lattak annal mint amit kellett volna. Viszont most, csutortokon a skotok valtoztathatnak mindezen es a kezukbe vehetik a gyeplot.

London szava - miszerint skocia egy tokeletes katasztrfa lenne ha onallova valik - sok ponton buzlik.

Advertisement

1. Westminster szerint ok finanszirozzak a skot tulkoltekezest.

- annak fenyeben, hogy az elmult 40 evben frankon leraboltak az orszag olajkincseit - ez egy kicsit furcsan hangzik de ha ez igy is van - felmerul a kerdes, hogy az ember miert nem orul annak ha a piocat vegre le tudja valasztani magarol? Ha london mindent ezust talcan kinalt, dragan a skotoknak - londonnak minden erdeke megvan, hogy a skotok vegre eltunjenek a picsaba!

Advertisement

2. Az olaj el fogfogyni

Bizony! Az olaj olyan dolog ami elobb utobb elfogy! De ezt tudjuk mar nagyon reg ota es jelenleg skocia nelkul a UK green quota-a masszivan visszaesik! Miert? Mert skocia idealis terep a zold energianak. Szeleromuvek mindenhol es egy 5mw-os tidal wave beruhazas ami alaphangon hozza a paksi atomeromu termeleset nuklearis energia nelkul. Ar-apaly eromu. Ez ami a legszebb, hogy mindehez skot cegek gyartjak a know how-t meg az eszkozoket.
A jelenlegi furasok foleg a Shetland basint erintik, viszont a furasok meg nem indultak el a skocia nyugati parjai menten - azert mert a britt nuklearis allomany egesze skociaban van! Amig ott vannak a tengeralatt jarok es a nuklearis tarolok addig nem lehet furni, ez egy strategiai kerdes. A fuggetlen skocia azonnal megszabadulna a nuklearis kapaciatasatol ( szerk vel.: valoszinuleg a NATO csatlakozasig megtartanak a kapacitast mint egyezkedesi alap ) es meginditanak a probafurasokat.

Advertisement

3. Skocai nem lesz EU- EK tag es kimarad a transzatlanti szerzodesbol!

Skocia tenyleg kiesne az EU-bol de igazabol az irek is eu tagok pedig ok is reszei voltak a UK-nek... ok, az irek beszoptak - de valahogy nekik sem akarodzott visszamenni a UK szarnya ala - sot. Az europai kozossegi tarsulas valoszinuleg nagyon hamar felvenne a diplomaciai kapcsolatot hiszen skocia olyan strategiai exportal rendelkezik mint pl. hadiipari termeles ( a salex-tol kezdve a hadihajo gyartasig a clyde-on) turizmuson keresztul a agrar gazdasagig es persze a halaszati jogok. De ne feledjuk, hogy az EU-t folyton hibaztato David Cameron ( Orban Viktor nagy cimbije! ) 2015-re beigert egy szavazast az EU-tol valo elszakadasrol, amit azert nem irtak ki eddig mert jelenleg a UK 69% a szavazna az elszakadasra es Cameron ezt kurvara nem tudna politikailag eladni!

Advertisement

London hazudott a skotoknak az olajjal kapcsolatban, hazudott nekik a pol tax-el kapcsolatban, hazudott nekik a bedroom tax-el kapcsolatban es most csostul omlik a hazugsag a BBC-n keresztul. Furcsa mod, pont ez az ami a legtobbet hozta a skot elszakadas partiaknak. Amiota bedurvult a kampany - azota egyre novekszik az elszakadas partiak szama.

Gondolj bele! 1848 marcius 15.-et irunk, te ott allsz Budapest kozepen es a tomeg forradalmi hangulatban van. Melletted egy skot ember azt mondja - " AH! Nem ertelek benneteket Magyarokat! Hat itt van nektek ez a remek monarchia, letbiztonsag, prosperalo gazdasag! Hat minek akartok ti onalloak lenni ha minden jol megy? " - valoszinuleg pofancsaptad volna! Vagy gondolj bele, csukd be a szemed es kepzeld el, hogy 1956 oktober 23-an allsz budapesten es a melletted allo skot faszi kozli, hogy " ahh! nem ertelek titeket magyarokat! Itt van nektek a KGST meg az orosz vedelmi halo! Ujjaepitettek a hidakat, jo aron megy a buza! Hat minek itt fuggetlen magyarorszag! Gondolj mar bele! Lusta szarok vagytok, akik keptelenek magukrol gondoskodni, de a szovjetunio tervgazdasaga legalabb kimosott benneteket a szarbol! tedd le a fegyvert! " - az biztos, hogy megruhaznad a geciladat.

Advertisement

YES YES YES!

Skocia megerdemli a fuggetlenseget! Sok szenvedes, sok harc es sok vita var a skotokra a valasztas utan - de ha skocia egyszer fuggetlenne valik, akkor onnantol kezdve, evszazadok nyuglodese es panaszkodasa utan - csak sajat magukra szamithatnak es csak sajat magukban bizhatnak! Es ez egy jo dolog! Teher alatt no a palma es en 10 ev alatt ugy vettem eszre, hogy ez az a palma ami arnyekot is ad es termest is hoz majd!

Share This Story

Get our newsletter