Emigransbunozes 2013 decembere - Az ember aki tonhal konzervbol fozott halaszlevelt!!!???

Illustration for article titled Emigransbunozes 2013 decembere - Az ember aki tonhal konzervbol fozott halaszlevelt!!!???

Sokat szenvedett nepunk evszazadok ota szenved a megalaztatottsagtol de a modern idok uj kihivasok ele allitjak a magyart. Hogyan maradjunk magyarok az onkentesen vallalt szamuzetesben? Meddig lehet megorizni egy szep, kulturalis hagyomanyt ( ??? ) mint pl. a halaszle fozese karacsonykor?

Advertisement

Az Orban rezsim altal szetuzetett diaszpora sok tagja meg csak most ismerkedik meg uj kornyezetevel es termeszetes, hogy a kotodes es a honvagy sok allatsagra raviszi az embert. Van aki himnuszt enekel minden este lefekves elott (tenyleg van ilyen ember, meghozza csaladostul 3 gyerekkel) van aki minden masodik honapban hazamegy 3 napra egy ures borondel es telepakolja otthon fozott meg vasarol kajaval, cigivel es piaval (allitolag igy olcsobb es ugyis hazamenne mert O nem birja ki a sok hulyet akik itt laknak) es vannak akik alkoholistakka valnak.

Hosunk, nevezzuk Belana - ugy dontott, hogy nem veszi a faradtsagot, ahogy en tettem es nem megy el pontyot meg mas elo, edesvizi halat keresni maganak, decemberben, skociaban. Nem. O az egyszerubb megoldast valasztotta es a Facebookon erdeklodott mas hontalanok koreben, hogy mikent lehetne halaszlevet fozni, tradicionalisat - csak tengeri halbol.

Advertisement

Azt hiszem, hogy en itt most csendben maradok - ehez nem lehet mit hozzafuzni.

Halászlé Lorem Ipsum konyhájából recept

story

Otthon szép hagyomány karácsonykor halászlét enni. Édesanyám is csinálta, nagyanyám is csinálta, meg talán még az ő szépanyja is... Na de mi történjék, ha Skóciában 24-én délután a barátnőmnek eszébe jut, hogy igazándiból a halászléről megfeledkeztünk? Nos, ekkor a férfi lemegy és "vadászik". Ezzel egy probléma van: se harcsa, se ponty nincs elérhető közelségben...

Advertisement

A megoldást arckönyv barátunk és Gundel Károly 1937-es szakácskönyve adja: a halászlé bármiből készülhet, innen a neve is. A levesbe tehát az utolsó pillanatban összeszedett tonhalkonzerv és némi Basa Fish került, körítésnek kínai levestésztával. Mert ilyen sznobok vagyunk. Ja, meg mert az volt. :-D

Innen üzenem a ponty kedvelőinek, hogy túlértékelik. :-P

hozzávalók / 4 adag

elkészítés

  1. Vágjuk fel a hagymát, majd dinszteljük meg az olajon.
  2. A tonhalat vegyük ki a levéből, majd villával törjük össze. A megdinsztelt hagymára rakjuk rá az összetört tonhalat, majd öntsük fel 2 l vízzel.
  3. Amikor felforraltuk és bugyog, adjuk hozzá a paprikát. Főzzük 45 percen át, majd igény szerint kézi mixerrel pépesítsük, és sózzuk.
  4. Közben daraboljuk fel a halfilét (esetünkben Basa Fish volt) falatnyi darabokra, majd szórjuk bele a készülő levesbe. Innentől kezdve ne keverjük, legfeljebb rázogassuk a fazekat, hogy a halszeletek ne törjenek össze. Főzzük 15 percig.
  5. Forrón tálaljuk, ízlés szerint tésztával vagy kenyérrel.

ajánlat

A Soba tészta meglepően jól kijön a halacskával. :-)

Share This Story

Get our newsletter