Winning the War - Yoshi Kametani dokumentum sorozata a skot utcai eroszakrol eroszakrol

2013 egy nyugodt ev volt. Evtizedek ota eloszor ugy latszik, hogy az orszagot sakkban tarto eroszak csokkenoben van. A kes a skot ember valasza szinte mindenre amit csak el lehet kepzelni. Csaladon beluli eroszak? Penge. Vita az utcan? Penge. Problema a kozvetlen lakokozossegben? Penge. Pentek esti szorakozas? Szurjunk valakit seggbe. Az elmult evtizedekben az ot millios skociaban tobb keseles tortent, mint egy evtized alatt magyarorszagon. Ezek kozul is kiemelkedik az ugynezvett 'unprovoked attack' - amikor valakit egyszeruen viccbol keselnek halalra az utcan. Nem kirabolni akarjak, se bajuk nincs az illetovel - egyszeruen halalra keselik a vicc kedveert. Egy ilyen buncselekmenyert nemcsak, hogy fel evnel hosszabb bortonbuntetes nem jar a UK-ben de nagy eselyel mar a letartoztatas alatt osszejon 6-10 ezer fontnyi karterites amiert a nincs wc papir a cellaban vagy ha a 4 fos cellaban 5-en vannak egy szombat este.

A skot kormany es a westminster altal minimumra visszavagott rendorseg 2009-ben bekemenyitett es totalis haborut hirdetett a keskultura ellen. Ugy tunik, hogy a rendorseg kemeny fellepese, a rengeteg szocialis munka es prevencio, allami propaganda es a birosagok (kicsit gunyos es gusztusatalan) hozzaallasa vegul meghozta a vart eredmenyt.

Advertisement

A siker kulcsa nem mas mint a kulonbozo szervek teljes fuggetlensege. Bar azt gondolnank, hogy egy kozpontositott rendszer kepes hatekonyan tenni a problema ellen - skocia bebizonyitotta, hogy fuggetlen intezmenyek egyuttmukodese kepes sikeresen urra lenni egy tarsadalmi probleman. A rengeteg, kreativ project es a kemeny hatosagi fellepes kepes volt visszaszoritani az eroszakot es kinevelni egy generaciot, aki nem egy konyhakessel a treningnadragjaban setalgat az utcan.

Yoshi Kametani - amerikai fotos even at fotozott egy kabitoszertol es eroszaktol atitatott kozosseget Edinburgh egyik legkegyetlenebb kornyeken. Yoshi nemcsak osszebutorozott egy rakas heroinfuggovel de vegul az eletuk reszeve valt es a furcsa, japan/amerikai fiu a 5x4-es film kameraval inspiracio lett sokak szamara. Yoshi kreativitasa eleg volt ahoz, hogy megvaltoztassa nehany ember eletet.

Advertisement

Yoshi Kametani - www.mryoshi.com

Illustration for article titled Winning the War - Yoshi Kametani dokumentum sorozata a skot utcai eroszakrol eroszakrol
Advertisement
Illustration for article titled Winning the War - Yoshi Kametani dokumentum sorozata a skot utcai eroszakrol eroszakrol

Yoshi - Plastic Spoon projectjenek trailer-e.

Advertisement

Plastic Spoon Trailer from mryoshi on Vimeo.

Share This Story

Get our newsletter